Президентът Радев се произнесе по казуса дали е съгласен България да

...
Президентът Радев се произнесе по казуса дали е съгласен България да
Коментари Харесай

Президентът: Ако искам промяна на държавното управление, сам ще го заявя

Президентът Радев се произнесе по проблема дали е съгласен България да стане президентска република. 

" Аз нямам потребност от медиатори в разговора с българските жители. Ако имам желание за смяна на формата на държавно ръководство, самичък ще го заявя ".

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Перник, където дойде за откриването на интернационалния фестивал на маскарадните игри " Сурва ", оповестява Българска телеграфна агенция. 

" Парламентът мъчно ще навакса за три дни пропилените три месеца за реализиране на правосъдната промяна и най-много за основаването на ефикасен механизъм за надзор на основния прокурор ".

Държавният глава уточни, че в случай че това е било в действителност приоритет, да е било във фокуса на дебатите през цялото време на съществуването на този парламент:

" Силно се надявам това да не са маскарадни игри в този парламент. Когато схванаха, че дните са преброени, тогава се втурнаха да вземат решение този въпрос ".

Според Радев му механизмът за надзор върху дейностите на основния прокурор е фактор за отпушване на политическия развой в България:

Той е наложителен като приемане, в случай че в действителност всички политически сили имат за приоритет това да се случи, имат една седмица и могат, и съгласно мен би трябвало, да го създадат ".

" Аз се надявам, че Народното събрание най-малко в тази седмица, която остава, ще приоритизира своята работа напълно в полза на обществото, а не в полза на акциите на партиите за идните избори ", сподели Радев.

" Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика на втълпяване на ненавист към българите в Република Северна Македония и всичко българско. Затова е значимо този път управляващите в Република Северна Македония ясно да заявят, че това е закононарушение от ненавист – не е битов скандал, не е престъпен случай ".

" Неиздирените и ненаказани доста случаи на систематичен тормоз на хората с българско съзнание водят до такива случаи на физическо принуждение и ескалация ", означи президентът. 

В понеделник за Република Северна Македония ще заминат министърът на вътрешните работи, ръководителят на ДАНС и посланикът на България, заяви президентът.

" Те ще изискат от македонските управляващи ясно да заявят какви ограничения подхващат, с цел да се почувстват македонските българи предпазени, да се усещат свободни, както би трябвало да бъде в една европейска страна. Ние по този критерии ще съдим, само че с цел да се стигне до такава степен, би трябвало доста работа от страна на македонското държавно управление и македонските институции, за която неведнъж съм призовавал – като стартираме от промяната на учебниците, от медиите, от цялото отношението на институциите към ситуацията на македонските българи, от тяхното регистриране в Конституцията ", разясни Радев.

Той добави, че Европейският съюз би трябвало да одобри, че това не е двустранен проблем, не е въпрос единствено за история и език, а въпрос и за човешки права. 

" Ние чакаме час по-скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на нашата съседка ", сподели президентът.

" Оттук нататък е извънредно значимо да имаме консолидация на нашите старания, да може тези партии и водачи, които призоваваха незабавно за повдигане на ветото, които се опитваха даже да заличат от публичното схващане тежкото състояние на македонските българи – всички да се обединим, тъй че да употребяват всички механизми в двустранната дипломация, тъй че да се реши един път вечно този проблем ", прикани Румен Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР